Genetika ima odgovore na mnoga naša pitanja

Posted on 02.10.2020.

U zadnja dva desetljeća, dogodio se veliki napredak u području genetike i razumijevanju uzroka genetičkih bolesti, ponajprije zahvaljujući brzom razvoju tehnologija kojima se geni ispituju. Brzi napredak znanosti uveo je genetiku i u svakodnevne živote, a ljudi su sve više svjesni značenja genetike i mogućnosti da ona utječe na njih i članove njihovih obitelji. Zato danas sve više osoba traži razgovor sa stručnjakom iz kojeg može naučiti o vlastitoj genetici i njezinu utjecaju na kvalitetu vlastitog života.

Cilj genetičkog savjetovanja je pomoći nam da razumijemo uzroke genetičkog stanja i kako oni mogu utjecati na nas i članove naših obitelji.

Želite odgovore na pitanja? Javite nam se i rezervirajte svoj termin za genetičko savjetovanje!

Genetički savjetnik sastat će se s vama kako bi razgovarao o genetičkim rizicima i na koji način se određena genetička stanja prenose u obitelji. Savjetovanje može biti za vas ili za člana vaše obitelji.

Genetički savjetnik će analizirati povijest bolesti određenog stanja u vašoj obitelji te otkriti jeste li izloženi riziku od neke nasljedne bolesti. Ponuditi će vam smjernice koje će vam pomoći u donošenju izbora ili životnih planova. Dat će vam informacije o mogućnostima testiranja i pomoći vam da odlučite što je najbolje za vas i vašu obitelj. Također, možete zatražiti genetičko savjetovanje ukoliko planirate ili očekujete dijete.

Mnogo je razloga za traženje genetičkog savjeta. Najčešći razlozi su :

  • Imate pozitivnu osobnu ili obiteljsku anamnezu genetičkog stanja ili neke urođene mane
  • Sumnjate na nasljedni oblik raka u obitelji
  • Sumnjate na nasljedne kardiovaskularne poremećaje
  • Ako ste trudni ili planirate trudnoću nakon 35. godine
  • Već imate dijete s genetičkim poremećajem ili urođenom manom
  • Imali ste dva ili više gubitka trudnoće ili dijete koje je umrlo
  • Napravili ste ultrazvuk ili testove probira koji ukazuju na mogući problem
  • Imate rezultate genetičkog testa koje treba objasniti

Kako se pripremiti za genetičko savjetovanje?

Dođite u posjet s popisom pitanja koja biste željeli postaviti svom savjetniku. To će pomoći savjetniku da se usredotoči na vaše probleme. Posjeti genetičkom savjetniku obično uključuju prikupljanje podataka o obiteljskoj povijesti. Savjetnik će postaviti pitanja o osobnoj i obiteljskoj povijesti bolesti i genetičkim stanjima u vašoj obitelji. Prije vašeg posjeta može biti korisno pitati svoju rodbinu o tome kakve se bolesti pojavljuju u vašoj obitelji. Ako imate medicinsku evidenciju koja se odnosi na vaše probleme, možete ju unaprijed poslati genetičkom savjetniku ili donijeti sa sobom na zakazani termin. Ako vašu medicinsku dokumentaciju čuva liječnik, možete zatražiti od liječnika da ih pošalje genetičkom savjetniku prije vašeg posjeta.

 

NAZOVI