Genetika za sve

Tajna zdravog i kvalitetnog života se nalazi u vašoj DNK-a.

Genetičko testiranje analizira DNK i omogućuje uvid u informacije kako vaše tijelo procesuira određene namirnice ili podnosi fizički napor.

Napravite prvi korak prema zdravijem životu krojenom prema vašim potrebama!

Rezultati testova omogućuju bolje planiranje treninga ili odabir odgovarajućih namirnica prilagođenim vašem tijelu.

Nutrinext test

Nutrinext test ispituje genetičke varijante unutar gena koji su u većem broju istraživanja pokazali povezanost s intolerancijom na određene nutrijente.
Rezultati testa mogu pomoći nutricionistu pri usklađivanju pravilne prehrane. Također, rezultati testa vam mogu približiti svijest o tome kako genetika može utjecati na naš izgled i zdravlje.

Rezultati testa u kombinaciji s drugim parametrima, koje će vaš nutricionist ispitati, mogu poslužiti u prilagođavanju vaše prehrane vašim osobnim potrebama.

Analizira se uzorak periferne krvi.

Rezultati se čekaju od 15 do 20 radnih dana.

Moguće pojedinačnih analiza i sveobuhvatna analiza

Cijena:

Sveobuhvatna analiza intolerancija 280 EUR/2109,66 HRK

Intolerancija na laktozu najčešća enzimska intolerancija podrazumijeva nemogućnost probave šećera koji se nalazi u mlijeku, laktoza. Posljedično dolazi do  skupljanja vode i elektrolita u lumenu crijeva, bakterijske fermentacije šećera i stvaranje mliječne kiseline i masnih kiselina kratkog lanca. Simptomi ovise o dozi: što je veća količina unesene laktoze, to su simptomi očigledniji . Primarna intolerancija na laktozu povezana je s dva različita polimorfizma, gena LTC.

Analizira varijante -13910 T-C i -22018 A-G u genu LCT

Cijena: 85 EUR/640,43 HRK

Pojedinci koji imaju određene genetičke varijante u CYP1A2 sporije metaboliziraju kofeina te  moraju pratiti dnevnu dozu kofeina. Pretjerana konzumacija, može imati negativne učinke na njihov organizam i zdravlje.

Analizira varijantu  1F/1A u genu CYP1A2 .

Cijena: 99 EUR/745,92 HRK

Celijakija je imunološki posredovana bolest u genetski predisponiranih osoba. Uzrokovana je intolerancijom glutena, što rezultira upalnim promjenama sluznice i posljedičnom malapsorpcijom. Simptomi su obično proljev i nelagoda u trbuhu. Međutim, postoje atipični oblici koji se mogu manifestirati raznim drugim simptomima, kao što su umor, iscrpljenost, itd. Poznato je da jednu od ključnih uloga u razvoju celijakije ima sustav humanog leukocitnog antigena (HLA), a posebno HLA-DQA1 i HLA-DQB1 geni koji kodiraju molekule HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Rana dijagnoza i intervencija je od temeljne važnosti kako bi se spriječilo da posljedice ovog upalnog stanja. Ako postoji sumnja na celijakiju, potražite savjet svog liječnika koji će procijeniti potrebu za određivanje terapije ili testiranjem za potvrdu dijagnoze.

 

Analizira se: DQA1, DQB1, DRB1 geni

Cijena: 128 EUR/964,42 HRK

Djelomični ili potpuni gubitak ekspresije gena filaggrina uzrokuje poremećaje u kožnoj barijeri, uključujući povećanje suhe kože (xerosis cutis) i smanjeno stvaranje rožnog sloja (ihtioza), kao i važnu osjetljivost na ulaz alergena u koža. Genetička varijanata u navedenom genu poveća osjetljivost kože na alergene, a posebno na nikal. Genetička varijanta u TNF genu sudjeluje u procesu upale i potiče reakciju akutne faze.

Analizira varijantu 2282del4 u genu FLG te varijantu -308G/A u genu TNF.

Cijena: 99 EUR/745,92 HRK

U metabolizam alkohola su uključeni enzimi alkohol dehidrogenaza (ADH) i acetaldehid dehidrogenaza (ALDH) koji se proizvode u jetri. Neke genetske varijante u genima koji kodiraju navedene enzime povezani su s rizikom od ovisnosti o alkoholu i poteškoćama u njegovom metaboliziranju. Pojedinci koji sporije metaboliziraju alkohol osjetljiviji su na njegove toksične učinke. ALDH2 gen, koji kodira enzim mitohondrijalnu aldehid dehidrogenazu, koji je uključen za oksidaciju acetaldehida u acetatu u hepatocitima. Kada gen ima polimorfizam koji ograničava njegovu aktivnost, nakupljanje acetaldehid koji uzrokuje mučninu i povraćanje. ADH2 gen kodira za alkohol dehidrogenazu 2, enzim koji katalizira u NAD-ovisnoj obradi etanola u acetaldehid. Ako ADH2 (također poznat i kao ADH1b) smanji aktivnost, pojedincima se stvara osjećaj ugode dok konzumiraju alkohol. ADH1C gen kodira za alkohol dehidrogenazu 1, glavni jetreni enzim odgovoran za metabolizam etilnog alkohola. ADH1C se pojavljuje u različitim oblicima koji se odražavaju u visokoj ili niskoj enzimskoj aktivnosti.

Analiziraju se varijante: E504K (*2) u genu ALDH2, varijantu H48R (*2) u genu ADH1b te varijantu I350V (*2) u genu ADH1C.

Cijena: 99 EUR/745,92 HRK

Histamin je molekula koju naše tijelo normalno proizvodi, najviše u probavnom traktu. Prema svojoj građi histamin je biološki aktivni amin koji nastaje pregradnjom aminokiseline histidina. Tijelo proizvodi vlastiti histamin te igra važnu ulogu u imunitetu. Budući da se proizvodi unutar stanica imunološkog sustava, histamin se također unosi prehranom. Višak se zatim razgrađuje djelovanjem dvaju enzima: diamin oksidaze (DAO) i histamin-N-metiltransferaze (HNMT), koji su uglavnom prisutni u crijevima. Kada je aktivnost ovih enzima oslabljena, višak histamina nije pravilno zbrinut, nakuplja se u tijelu, što može dovesti do  razvoja osjetljivosti na histamin. Neke varijante kodiranja za ove enzime povezane su s povećanom predispozicijom za razvoj osjetljivosti na histamin.

Analiziraju se varijante: A594T, G4586T, C4106G, C995T, C47T u genu AOC1, A1932c u genu HDC, A939G, C314T u genu HNMT

Cijena: 99 EUR/745,92 HRK

Active Sport test

Sportske sposobnosti ovise o različitim čimbenicima kao što su fizička spremnost, pravilna prehrana i psihička priprema. Genetika, također, igra značajnu ulogu u sportskoj izvedbi.

Bavite se sportom profesionalno ili rekreativno? Active Sport test daje uvid u genetičke varijante koji ukazuju na predispoziciju za određeni tip aktivnosti kao što su vježbe snage ili izdržljivosti. Active sport test pruža informacije koje mogu biti korisne za poboljšanje performansi sportaša na svim razinama.

Analizirane karakteristike:

  • Predispozicija za oštećenje mišića
  • Predispozicija za ozljedne (tendinopatija/osteopatija)
  • Predispozicija za snagu
  • Predispozicija za performans
  • Predispozicija za izdržljivost
  • Predispozicija za stres

Analizira 12 varijanti u 12 gena.

Rezultati su čekaju 15 do 20 radnih dana.

Cijena: 199 EUR/1499.37 HRK

Određene varijante omogućuje mišiću da održi fizički napor pružajući potrebnu energiju i kisik.

Varijanata Ins/Del.

Određene varijante određuju veći udio brzih mišićnih vlakana, što omogućuje brze kontrakcije mišića za sprint i veliku mišićnu snagu.

Varijanta R577X.

Određene varijante omogućuju kofeinu ergogeni učinak (tj. može poboljšati sposobnosti kod sportaša).

Varijanta *1F*1A

Određene varijante mogu pogodovati sprinterskim/snažnim sportskim izvedbama.

Varijanta -174 G/C

Određene varijante mogu povećati predispoziciju za razvoj tendinopatija.

Varijanta -308G/A

Određene varijante mogu povećati sklonost ozljedama tetiva i ligamenata povezanih sa sportom.

Varijanta +1245G/T

Određene varijante mogu povećati sklonost ozljedama tetiva i ligamenata povezanih sa sportom.
Varijanta 267C/T
Određene varijante koreliraju s višim razinama angiotenzina II što se povezuje s boljom performansom u vježbama snage.
Varijanta 4072T/C

Određene varijante povezane sa sposobnostima sportaša u sportovima eksplozivnosti.

Varijanta 17200G/A

Određene varijante povezane su sa snagom i izdržljivost kod sportaša.

Varijanta Gly482Ser

Određene varijante u genu povezane s pojedincima koji preferiraju provodite različite fizičke aktivnosti kao što je trčanje.

Varijanta Val158Met

Određene varijante u genu mogu poboljšati specifične aspekte kognicije povećanjem fizičke aktivnosti.

Varijanta Val66Met

Genetički test podrijetla

Genetički test podrijetla nudi jedinstveni uvid da li vaša DNK potječe iz Afrike ili Europe. Test analizira otkrijte specifične grupe od kojih potječete među 2 114 geografskih regija

U online rezultatima možete pročitati više o podregijama odakle potječu vaši preci, s povijesnim činjenicama, kartama migracija i informacijama o haplogrupi, koje vam pokazuju odakle potječe svaka strana vaše obitelji. Može pratiti vaše pretke kroz povijest i detaljno pročitati informacije.

Analizira se bris bukalne sluznice.

Online rezultati su spremni za 6 do 8 tjedana.

Cijena: 49 EUR/369,19 HRK + poštarina

Obratite nam se s povjerenjem

Stojimo na raspolaganju za Vaša pitanja.

KONTAKT

Najčešća pitanja i odgovori

Sam postupak testiranja nema medicinskih rizika. Uzima se uzorak sline ili krvi.

Jasan izvještaj o pronađenim genetičkim varijantama.

Lančanom reakcijom polimeraze, poznata i pod engleskom kraticom PCR (polymerase chain reaction).