Određivanje spola u trudnoći

Posted on 22.07.2024.

Znate li spol? Jedno je od prvih pitanja koje ćete dobiti kada odučite najmilije obavijestiti kako očekujete prinovu. Dok neki roditelji ne žele saznati spol bebe do samog poroda, većina ipak nestrpljivo iščekuje ovu informaciju iz brojnih razloga kao što su lakše povezivanje s bebom, pripreme, izbor imena i drugo. Na koje sve načine, kada i koliko pouzdano tijekom trudnoće možemo saznati spol?


Ultrazvučno određivanje spola
Svaka trudnoća se prati redovitim pregledima kod ginekologa što uključuje i ultrazvučni pregled ploda. Ultrazvuk je i osnovna metoda kojom se tradicionalno određuje spol.
U prvom tromjesečju, između 11. i 13. tjedna u fetusu se razvija takozvana spolna kvržica iz koje će kod muškog fetusa nastati tijelo penisa, a kod ženskog dražica. Kod određivanja spola koristi se kut koji spolna kvržica zatvara s kralježnicom. Ukoliko je kut veći od 30 stupnjeva radi se o muškom fetusu, odnosno, ukoliko je kvržica paralelna s kralježnicom ili zatvara kut do 10 stupnjeva radi se o ženskom fetusu. Ova metoda ima 85% pouzdanost u 12. tjednu trudnoće.
U kasnijoj trudnoći, oko 17. do 18. tjedana gestacije, vanjski spolni organi su razvijeni te ih liječnik može ultrazvučno vidjeti. Detekcijom vulve, klitorisa i stidnih usana bit će definiran ženski fetus, dok se vizualizacijom skrotuma, penisa i spuštenih testisa definira muški fetus. U ovo fazi trudnoće pouzdanost određivanja spola ultrazvukom je iznad 95%.
Na određivanje spola ultrazvukom utječu kvaliteta uređaja, iskustvo dijagnostičara te položaj bebe. Ponekad zbog nekog od navedenih faktora, unatoč dovoljnoj gestacijskoj dobi, precizno određivanje spola neće biti moguće.


Neinvazivnim prenatalnim testom
Neinvazivni prenatalni testovi temelje se na genetičkoj analizi fetalne DNK koja se nalazi u majčinoj krvi. Ovi testovi najčešće se rade od 10. tjedna trudnoće te se određivanje spola uglavnom temelji na detekciji prisustva Y kromosoma kod muških fetusa ili odsustva kod ženskih fetusa. Pouzdanost testa se povećava s gestacijskom dobi te je viša od 99% u 8. tjednu trudnoće.
Važno je razumjeti da postoje prenatalni testovi koji se koriste isključivo za detekciju spola fetusa kao što je Gender reveal test te Prenatalni testovi koji, ovisno o izabranoj opciji testiranja, osim spola mogu detektirati i eventualne genetičke sindrome povezane uz promjenu broja spolnih kromosoma.

Za sve informacije o ranom genetičkom određivanju spola obratite nam se na info@genom.hr ili 01/7077706.

NAZOVI