Edukacija i seminari

Ovdje se otvaraju vrata fascinantnog svijeta genetike gdje približavamo temeljne koncepte, najnovija istraživanja i primjene u praksi.

Medicinski potpomognuta oplodnja i preimplantacijska dijagnostika

dr.sc. Tihana Grčić

07.03.2024 u 17:00 sati

 

Predavanje “Medicinski potpomognuta oplodnja i preimplantacijska dijagnostika ” istražit će na koji način se genetika primjenjuje u procesima medicinski potpomognute oplodnje(MPO) i koje je njeno kliničko značenje. Predstavit će se vrste preimplantacijskog genetičkog testiranja, na koji način i zbog čega se provodi te na koje rizike i oboljenja može ukazati. Također ćemo se dotaknuti drugih, manje invazivnih metoda za procjenu kvalitete zametaka koji se trenutno razvijaju i koriste. Stoga je cilj ovog predavanja približiti načine evaluacije zametaka kako bi proces MPO bio što uspješniji.

Biologija neplodnosti

izv. prof. dr. sc. Ana Katušić Bojanac

08.02.2024 u 17:00 sati

Predavanje “Biologija neplodnosti” istražuje kompleksne biološke aspekte koji utječu na reproduktivnu sposobnost ljudi. Kroz analizu anatomskih, hormonalnih i genetičkih čimbenika, istražujemo mehanizme neplodnosti te uzroke koji mogu utjecati na plodnost muškaraca i žena. Razmatramo i važnost zdravlja reproduktivnog sustava, utjecaj stila života i okolišnih faktora na plodnost.

 

Genetički testovi u neplodnosti: od analize do personaliziranog pristupa

Monika Logara Klarić mag. biol. mol.

22.02.2024 u 17:00 sati

Tijekom predavanja ćemo istražiti ključne vrste genetičkih testova kada se pojedinci ili parovi suoče s neplodnošću. Fokus će biti na različitim tipovima genetičkih analiza, uključujući analizu kariotipa, mikrodelecije Y kromosoma, genetičkih panela za neplodnost, nositeljstva za recesivne bolest i identifikaciju genetičkih varijacija povezanih s neplodnošću. Proučit ćemo kako ovi testovi mogu pomoći razumjeti uzroke neplodnosti i identificirati potencijalne rizične faktore.

Vaš genom, vaša budućnost: sekvenciranje cijelog genoma za zdravlje

dr.sc. Robert Belužić

ODGOĐENO

14.12.2023 u 17:00 sati

Prijave do 12.12.2023

Novi termin: 11.1.2024 u 17:00 sati

Istražit ćemo revolucionarnu tehniku sekvenciranja cijelog genoma i razjasniti zašto je stvarno “revolucionarna”. Dotaknut ćemo se nekih zanimljivih brojki i informacija o ljudskom genomu koje smo otkrili korištenjem ove tehnologije tijekom posljednjih 15-ak godina. Iako omogućava dublje uvide u nasljedne faktore i potencijalne rizike za pojavu bolesti, sekvenciranje genoma još uvijek ne nudi odgovore na sva pitanja: na njih ćemo obratiti posebnu pažnju. Također, istražit ćemo mogućnost, uz prednosti i nedostatke praktičnih primjena ove tehnologije, uključujući personaliziranu medicinu i individualizirane tretmane. Pokušat ćemo, na jednostavan način, opisati neke od mogućih scenarija primjene genomike u medicinskoj skrbi bliske budućnosti. Do koje mjere informacije o vlastitom genomu trebaju utjecati na naš život?

Medicina životnog stila i genetika: kako kombinirati pozitivne promjene u načinu života s genetskim čimbenicima?

dr. sc. Ivana Kolčić, dr. med.

7.12.2023 u 18:00 sati

Prijave do 5.12.2023

Predavanje “Medicina životnog stila i genetika: kako kombinirati pozitivne promjene u načinu života s genetskim čimbenicima?” istražuje interakciju između načina života i genetskih faktora u održavanju zdravlja. Ovaj koncept naglašava važnost prilagodbe životnih navika kao što su prehrana, tjelesna aktivnost i upravljanje stresom kako bi se smanjili rizici povezani s naslijeđenim genetskim predispozicijama. Kroz personalizirane pristupe, pacijenti mogu bolje razumjeti svoje genetske predispozicije i donositi informirane odluke o svom načinu života kako bi postigli optimalno zdravlje. Ova integracija genetike i životnog stila postaje sve važnija u preventivnoj medicini i pruža temelj za individualizirane terapeutske strategije usmjerene na očuvanje i poboljšanje zdravlja.

Otkrivanje osobnog genetičkog rizika za rak: što trebate znati?

dr.sc. Tamara Žigman, dr. med

25.11.2023. u 11:00 sati

Prijave do 20.11.2023

Predavanje “Otkrivanje osobnog genetičkog rizika za rak: što trebate znati?” istražuje ključne aspekte genetičkih čimbenika u razvoju raka. Proučit ćemo važnost genetskih testova i kako oni mogu pomoći u otkrivanju individualnog rizika za rak. Također ćemo razgovarati o praktičnim koracima koje možete poduzeti kako biste bolje razumjeli svoj genetički profil i smanjili rizik od razvoja raka. Pridružite nam se kako bismo zajedno istražili ovu važnu temu i naučili kako genetika može oblikovati našu budućnost u prevenciji i liječenju raka.

Rezerviraj svoje mjesto na vrijeme!

    NAZOVI