Genom Cardioprevent

Za zdrave osobe koje brinu o svom zdravlju

Saznajte svoj genetički rizik za bolesti srca i krvnih žila i reagirajte na vrijeme.

Personalizirani rezultati

Cardioprevent rezultati pružaju individualizirane procjene rizika koji će omogućiti pravovremenu prevenciju. Savjetovanje s našim suradnicima će vam omogućiti da u potpunosti iskoristite informacije sadržane u rezultatima testa.

Desetljeća znanstvenih istraživanja

Cardioprevent se temelji na desetljećima istraživanja cjelogenomskih genetičkih varijacija u velikim populacijskim studijama. Iza njega stoje stotine vrhunskih znanstvenih publikacija.

Napredna analiza

Genotipizacija DNA se provodi u akreditiranom laboratoriju. Testom se analizira preko milijun genetičkih varijanti kako bi se pouzdano utvrdio rizik od bolesti putem IVDR platforme (CE-mark i akreditacije ISO 13485 i ISO 9001).

Cardioprevent analizira veliki broj genskih varijanti čiji se zajednički učinak objedinjuje u jedinstvenu genetičku procjenu rizika za najučestalije bolesti današnjice.

Koronarna bolest (>1.8 milijun varijanti)

Hipertenzija (>240 000 varijanti)

Lipidni profil: trigliceridi, LDL, LP(a) (>300 000 varijanti)

Dijabetes tip 2 (>620 000 varijanti)

Atrijska fibrilacija (>440 000 varijanti)

Što znači poligenski rizik?

Cardioprevent daje procjenu poligenskog rizika za najučestalije bolesti današnjice. Ove bolesti su uzrokovane interakcijom velikog broja genetičkih varijanti i okolišnih faktora. Nakon desetljeća opsežnih znanstvenih istraživanja, napokon je moguće objediniti utjecaj velikog broja genetičkih varijanti unutar genoma na rizik od bolesti i dati jedinstvenu procjenu rizika, tzv. poligenski rizik. Važnost procjene rizika je iznimna budući da se unatoč urođenom genetičkom rizikom koji test pokazuje i koji je nepromjenjiv, pravovremenim djelovanjem može prevenirati nastanak više od 80% slučajeva koronarne bolesti srca.

svaka četvrta osoba s koronarnom bolešću ostaje neotkrivena procjenom kliničkih čimbenika rizika

Procedura testiranja je brza, jednostavna i bezbolna:

Zašto je Cardioprevent važan?

Test je prikladan za odrasle osobe koje proaktivno brinu o svom zdravlju. 

Test se provodi jednom u životu.

Poligenski rizik je neovisan čimbenik rizika komplementaran tradicionalnim čimbenicima rizika.

Omogućuje da se posvetite svom zdravlju na vrijeme, prije pojave bilo kojeg kliničkog simptoma.

”Kardiovaskularne bolesti imaju jaku genetsku komponentu. Mnoge genetske varijante zajedno utječu na individualni rizik od koronarne bolesti, odnosno bolest je poligenske prirode. Poligenski  testovi mjere rizik od bolesti koji objedinjuje rizik ovih varijanti smještenih po cijelom genom. Uspoređujući poligenski rizik pojedinca s referentnim populacijom, možemo izračunati njihov životni rizik od koronarne bolesti. S poligenskim rizikom ne tražimo rijetke varijante. Umjesto tog, analiziraju se uobičajene varijante u cijelom genomu koje se javljaju u više od 1% stanovništva te pridonose ukupnom riziku. Veliko istraživanje blizanaca u Danskoj pokazalo je da preuranjena koronarna bolest, kao i mnoge druge bolesti, nastaje zbog kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Dakle, osim genetike, ono što radite u životu također je vrlo važno. Pušački status i aterogene dijete mogu također doprinijeti riziku za oboljenje. Ali općenito, genetika i razumijevanje genetskog rizika može biti od osobite važnosti, zbog čega je poligensko testiranje preporučeno.“

– dr. Ernst J. Schaefer, dr. med; ravnatelj Laboratorija Boston Heart Diagnostic

NAZOVI