Budućnost krvnih pretraga

Posted on 15.12.2016.

Svi smo danas upućeni koliko krvne pretrage daju dobar uvid u čovjekovo zdravlje. Njihova prednost je što su neinvazivne – vađenje krvi ne predstavljaju opasnost za pacijenta.

U krvi čak cirkulira i DNK u slobodnoj formi. Cirkulirajuća slobodna DNK (cf-DNK) se oslobađa u krv tijekom apoptoze (smrti) stanica. Posljednjih godina se otvorio cijeli niz mogućih neinvazivnih pretraga i metoda putem analize slobodne DNK iz krvi. Idealno, takva analiza može dati uvid u ‘genetsko stanje’ u krvi pacijenta te detektirati određenu bolest prije pojave simptoma.

Najprimjenjivanija analiza koja koristi slobodnu DNK u krvi je neinvazivni prenatalni test za trudnice za procjenu prisutnosti kromosomskih aberacija u plodu. Također, u posljednje vrijeme sve je veći broj istraživanja i razvoja testova koji imaju za cilj detekciju raka u ranoj fazi.

Novija istraživanja pokazuju da slobodna DNK iz krvi može biti korisna za praćenje stanja transplantiranog organa. Nedavno je grupa američkih znanstvenika utvrdila da je razina cf-DNK donora tri puta veća od očekivane kod pacijenata koji doživljavaju akutno odbacivanje organa nakon transplantacije. Primjenom odgovarajuće terapije uspjeli su također smanjiti razine donorske cf-DNK kod pacijenta čime se povećala uspješnost transplantacije. Trenutno se radi na evaluaciji metode za pojedine transplantirane organe. Ova metoda bi omogućila kvalitetno, sustavno i personalizirano praćenje pacijenta s transplantiranim organima.

Ovo je još jedan sjajan pokazatelj kliničke značajnosti slobodne DNK u krvi.

Izvori:

Marica Grskovic, David J. Hiller, Lane A. Eubank, John J. Sninsky, Cindy Christopherson, John P. Collins, Kathryn Thompson, Mindy Song, Yue S. Wang, David Ross, Mitchell J. Nelles, James P. Yee, Judith C. Wilber, Maria G. Crespo-Leiro, Susan L. Scott, Robert N. Woodward. Validation of a Clinical-Grade Assay to Measure Donor-Derived Cell-Free DNA in Solid Organ Transplant Recipients. The Journal of Molecular Diagnostics, 2016

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161010115914.htm

NAZOVI