Još jedna dobra vijest za kavoljupce!

Posted on 16.11.2018.

Različita su istraživanja pokazala da kava obiluje svojstvima koji imaju pozitivni učinak na zdravlje čovjeka. Znanstvenici su pokazali da pijenje kave može produljiti životni vijek te da smanjuje rizik od demencije i određenih malignih oboljenja.  Ako vas ove činjenice nisu natjerale da posegnete za šalicom dobre kave, možda vas uvjeri novo objavljeno istraživanje u časopisu Nutrition Reviews.

Kako bi istražili povezanost dijabetesa tipa 2 i konzumaciju kave znanstvenici sa švedskog Instituta Karolinska su analizirali rezultate 30 različitih studija čime su obuhvatili više od milijun sudionika istraživanja. Rezultati istraživanja su pokazali da pojedinci koji konzumiraju prosječno 5 šalica dnevno imaju 29% niži rizik od razvoja dijabetes tipa 2 u usporedbi s pojedincima koji ne konzumiraju kavu. Znanstvenici smatraju da ovaj zdravstveni učinak kave ne proizlazi iz kofeina već drugih aktivnih sastojka u kavi budući da pojedinci koji su konzumirali kavu bez kofeina također imaju smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s pojedincima koji nisu konzumirali kavu. Podaci su također pokazali da svaka šalica kave dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 za 6%.

Ipak, istraživači navode da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila povezanost kave i dijabetesa tipa 2.

Izvor:

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-study-adds-further-evidence-that-coffee-protects-against-type-2-diabetes/

NAZOVI