Revolucionarni test na drogu za koji je potreban samo otisak prsta

Posted on 22.11.2018.

Klasično testiranje na drogu iz krvi ili urina bi uskoro moglo otići u zaborav. Nova metoda za detekciju droge u organizmu, može istovremeno detektirati prisutnost četiri klase droge (kokain, amfetamin, marihuanu i opijate) u 10 minuta, i to  koristeći samo otisak prsta!

Osnivač tvrtke Intelligent Fingerprinting, David Russell, profesor sa Sveučilišta East Anglia, dizajnirao je revolucionarni test (Intelligent Fingerprinting Drug Screening System) koji omogućuje neinvazivno, brzo i pouzdano testiranje živih i preminulih pojedinaca na prisutnost droge u organizmu. Nova metoda testiranja koristi fluorescentno obilježena protutijela za detekciju droga ili njihovih metabolita u uzorku znoja prisutnog na otisku prsta.  

Intelligent Fingerprinting Drug Screening System. Slika preuzeta s https://www.intelligentfingerprinting.com/radio-4-inside-science/

Nedavno objavljeno pilot istraživanje u časopisu Journal of Analytical Toxicology je pokazalo da ova inovativna metoda radi s približno istom točnošću kao metoda kombinirane tekućinske kromatografije sa spektrometrijom masa (LC-MS), koja se trenutno smatra zlatnim standardom testiranja na drogu iz urina i krvi.

Prema autorima, Intelligent Fingerprinting Drug Screening System se već koristi u rehabilitacijskim centrima, srednjim školama, uredima mrtvozornika i na radnim mjestima. Također autori su otkrili da trenutno rade na implementaciji metode tijekom sigurnosnih provjera u zračnim lukama i zatvorima.

Izvor: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/groundbreaking-new-drug-test-works-with-a-quick-and-painless-fingerprint/all/

NAZOVI