Svjesnost u borbi protiv raka vrata maternice

Posted on 27.01.2022.

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice uzrokovani su humanim papilomavirusom (HPV), pojavljuje se kod žena od 20. do 55. godine života, a u ranim stadijima često ne pokazuje nikakve simptome. Nažalost, oko 530 000 žena u svijetu svake godine razvije tu bolest, a oko 270 000 nepotrebno umire od nje. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena, a preko 100 izgubi bitku s tom zloćudnom bolesti.

U borbi protiv raka vrata maternice nisu više potrebna znanstvena istraživanja već provedba populacijski organiziranih programa probira raka vrata maternice i cijepljenja.

Test probira je prva linija obrane prilikom traženja ranih znakova raka. Uzima se obrisak vrata maternice koji se može analizirati citološki (PAPA testom) ili molekularno. Danas se preporučuje molekularno testiranje koje uključuje  vrlo bazičnu i u ovim vremenima dobro poznatu tehnologija analize DNA, a to je PCR (od engl, polymerase chain reaction). PCR testom na HPV otkriva se prisutnost virusa te virusni soj (visokorizični ili niskorizični) koji može uzrokovati bolest. Više od 70% slučajeva raka vrata maternice uzrokovano je visokorizičnim sojevima HPV-a 16 i 18 koji se danas mogu liječiti ukoliko se detektiraju na vrijeme. Svjetska zdravstvena organizacija je obnovila svoje preporuke za probir i liječenje ove vrste raka maternice stavljajući na prvo mjesto test temeljen na detekciji virusne DNA jer je učinkovitiji od citoloških testova.

Iako je u najvećem broju slučajeva uzročnik raka vrata maternice virus HPV-a, istraživanja su pokazala da postoje genetički faktori koji u rijetkim slučajevima povećavaju rizik za razvoj ovog tipa raka. Genetički testovi mogu pomoći u prevenciji nekih oblika karcinoma, kao što su rak dojke i jajnika, maternice, debelog crijeva, želuca, gušterače, prostate, bubrežnih stanica, štitnjače i melanoma te omogućiti pravovremenu intervenciju. Počnite ovu godinu brigom o sebi –  saznajte više o genetičkim testovima!

NAZOVI