Što možemo učiniti za svoje zdravlje?

Posted on 01.02.2022.

Rak se obično ne nasljeđuje, ali na neke oblike – uglavnom rak dojke, jajnika, debelog crijeva i prostate – mogu snažno utjecati geni i mogu se pojaviti u obiteljima kroz generacije.

U našim stanicama stalno dolazi do pojave mutacija u DNA molekuli. Naš organizam posjeduje prirodne mehanizme za popravak nastalih mutacija. Ukoliko ne dođe do popravka DNA, stanice se počinju nekontrolirano dijeliti i formirati tumor. Svi smo izloženi određenom riziku za nastanak raka. Međutim, postoje geni čije varijante se nasljeđuju i značajno povećavaju taj rizik.

Da bismo saznali nosimo li varijantu u nekome od tih važnih gena, koristimo prediktivno genetičko testiranje. Ono se razlikuje od klasičnog dijagnostičkog testiranja i preporučuje se asimptomatskim osobama za predviđanje budućeg rizika od bolesti. Pozitivan rezultat koji daje povećan rizik, ne znači da imate rak ili da ćete ga sigurno razviti. Takav rezultat omogućuje poduzimanje preventivnih koraka kojim se može na vrijeme otkriti bolest ili smanjiti rizik za razvoj bolesti.

Kome se preporučuje test?

Svim osobama koje žele znati svoj rizik za nasljedni oblik raka.

Što se testom može saznati?

Rizik od razvoja nasljednih oblika raka dojke, jajnika, maternice, debelog crijeva, želuca, gušterače, prostate, bubrežnih stanica, štitnjače i melanoma.

Što se dalje može učiniti?

Putem genetičkog savjetovanja mogu se dobiti jasne informacije o riziku za vas i članove obitelji te smjernice za prevenciju od bolesti.

Napravite svoj test kroz 3 jednostavna koraka: Javite nam se i zatražite svoj test, date uzorak krvi ili sline, kroz 3-4 tjedna dobivate rezultate uz genetičko savjetovanje.

Povodom obilježavanja svjetskog dana prevencije karcinoma 4. veljače možete ostvariti popust od 15% na prediktivni test za nasljedni oblik raka ukoliko svoje test zatražite do kraja ovog tjedna.

Prevencija je bitna. Nemojte čekati. Saznajte svoj rizik na vrijeme. Biti informiran znači biti zdrav!

NAZOVI